Efectele imediate sunt strans legate de natura, tehnica si intensitatea procedeului de masaj folosit, dar si de natura, sensibilitatea si intinderea tesuturilor masate. Aceste efecte se produc si tin tot timpul cat dureaza actiunea masajului, dar scad si dispar destul de repede, dupa ce aceasta actiune a incetat.
Efectele tardive sunt reactii lente care se produc incet, in mod secundar fie in regiunea masata, fie in profunzime sau la distanta. Apar dupa incetarea actiunii mecanice, se mentin un timp mai indelungat si dispar mai lent.
Masajul poate exercita asupra organismului efecte excitante, stimulatoare sau inhibatoare, calmante.
Influentele masajului asupra pielii
Masajul exercita asupra pielii si a functiilor acesteia atat influente directe, prin actiunea sa mecanica, cat si efecte obtinute pe cale reflexa.
In continuare, va prezentam efectele masajului asupra pielii:
- favorizeaza procesele de eliminare a sudorii si a secretiilor sebacee, ajutand detoxifierea organismului
- favorizeaza trecerea sangelui din vasele cutanate si subcutanate in torentul circulator
- vasodilatatia activa reflexa, in concordanta cu intensitatea stimulilor; se traduce prin hiperemie locala (roseata), care determina cresterea elasticitatii pielii, prevenind astfel tendinta fiziologica de hipermineralizare a fibrelor elastice care se incarca progresiv cu calciu. Prin crestea calitarii structurilor colagene si elastice ale dermului, masajul ajuta resorbtia partiala sau totala a cicatricelor sau induratiilor cutanate fibroase; stimularea penetrabilitatii cutanate a unor medicamente; mai buna nutritie a pielii
- influenteaza reflex termoreglarea
- favorizeaza intr-o oarecare masura functia respiratorie a pielii
- favorizeaza exfolierea celulelor cornoase, stimuleaza noi diferentieri bazale, scurtand timpul necesar reinnoirii epidermei si ameliorand astfel proprietatile fizice ale pielii.
- favorizeaza lipofiza, masajul ducand la scaderea stratului adipos
Influentele masajului asupra tesutului conjunctiv
Prin actiunea directa, mecanica, masajul tesutului celular subcutanat:
- intretine supletea si mareste rezistenta fibrelor conjunctive si elastice
ajuta la desfacerea aderentelor, dezagrega celulitele, nodulii fibrosi sau sclerosi
- influneteaza favorabil procesul de vindecare si de formare a cicatricelor
activeaza resorbtia infiltratelor patologice (aseptice)
Prin mecanism reflex:
- activeaza circulatia sangelui
- influenteaza metabolismul, functiile neurovegetative etc.
Influentele masajului asupra aparatului locomotor
Masajul influenteaza favorabil muschii, tendoanele, fasciile, aponevrozele, tecile sinoviale, caspulele articulare, tesuturile moi periarticulare si chiar periostul.
Masajul muschilor influenteaza atat direct, prin actiunea mecanica a manipularilor, cat si reflex, structurile aparatului locomotor.
- prin presiune si relaxare se influenteaza tonusul si elasticitatea, excitabilitatea si contractilitatea fibrelor musculare. Aceste proprietati sunt stimulate prin manevre rapide, intense, executate intr-un ritm viu, excitant. Manevrele de masaj executate lent, usor, linistitor, induc in muschi o stare de relaxare.
- prin manevre de stoarcere se activeaza circulatia in capilarele si venele muschiului; se deschid capilarele de rezerva, creste debitul circulator local. Aceasta se datoreaza actiunii mecanice si reflexe a masajului
- dupa efort, masajul accelereaza indepartarea oboselii musculare si refacerea resurselor energetice ale muschilor.
- masajul influenteaza favorabil muschii atrofici, traumatizati, paretici, contracturati
Efectele masajului asupra sistemului muscular sunt stimulante, relaxante si decongestive
- efectele stimulante se induc prin manevre scurte, centripete, cu intensitate progresiv crescanda, aplicate muschilor hipotrofici, atrofici sau neantrenati. Se incearca "modelarea" muschiului in forma sa, detasand fiecare muschi sau grup de muschi de planurile profunde prin insinuarea degetelor in interstitiul muscular si presarea simultana a maselor musculare cu fetele palmare a mainilor. In felul acesta, se rup aderentele care determina retractura muschiului si se inlatura staza venoasa si limfatica determinate de inactivitate
- efectele relaxante se induc prin manevre lungi, blande, neinsotite de presiuni, ducand la scaderea excitabilitatii si a contractilitatii musculare.
- efectele decongestive se induc prin manevre blande; mainile aluneca rapid, centripet, dupa care se prind strans masele musculare carora li se imprima o miscare de jos in sus. Aceste efecte sunt evidente atunci cand se aplica pe muschii solicitati de efort, oboseala intensa putand fi inalturata in 5 minute de masaj.