Constanta Cycling Team
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Cerinte legale (legi , codul rutier) Vin Feb 27, 2009 6:59 am1

LiveForCycling

LiveForCycling

Administrator
Administrator
Cerinţe legale

Din punct de vedere legal, după cum s-a stabilt la Convenţia de la Viena privind traficul rutier din 1968, bicicleta este considerată ca fiind un vehicul, iar cel ce o conduce este şofer.
Codurile rutiere din multe ţari reflectă aceste definiţii, impunând ca bicicletele să satisfacă anumite cerinţe legale, în unele cazuri incluzând chiar obţinerea unui permis pentru conducerea bicicletei, pentru a putea fi folosită pe drumuri publice.
De asemenea, în multe zone este o infracţiune conducerea unei biciclete care nu e în condiţie suficient de bună. În majoritatea locurilor, bicicletele trebuie sa aibă lumini (faruri si stopuri) funcţionale daca sunt folosite după lăsarea întunericului.
Deoarece o bicicletă aflată în mişcare nu face foarte mult zgomot, în multe ţări, bicicletele trebuie sa aiba claxoane pentru a putea avertiza pietonii şi pe alţi biciclisti de apropierea lor. În România, conducătorii bicicletelor nu au nevoie de permis de conducere, dar Codul Rutier include şi obligaţii pentru ei.

Sursa : Wiki

http://www.constantacyclingteam.tk

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Vin Feb 27, 2009 1:03 pm2

Scorpionul

Scorpionul

Lord of the Stuff
Lord of the Stuff
Tehnic vorbind, bicicleta e un obiect cu care ma ajut sa ma misc prin propriile mele fortze, ca urmare, cel putin moral, asa cum nu am nevoie de permis ca sa ies pe afara, nu am nevoie de permis nici ca sa merg cu bicicleta, skateboardul, rolele, sania. Si nu ma costa nici un fel de taxa in plus pentru acest transport, decat cele de intretinere ale rolelor, skateboardului, si bicicletei, si ale echipamentului adecvat pentru ele. Ca urmare e moral, ca daca omul se misca cu propriile lui puteri sa nu-i pui taxe pe faptul ca isi misca mana sau piciorul, exista totusi o limita Wink Cool

https://www.facebook.com/groups/189264241714779

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty legislatie Mar Mai 12, 2009 7:35 pm3

leka

leka

Membru Avansat
Membru Avansat
Prevederi legate de biciclete in Codului Rutier si Regulamentului de aplicare
Drepturi si obligatii
Cine are timp de lectura...

Codul Rutier

Art. 6
În sensul prezentei ordonante de urgenta, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul înteles:
10. bicicleta - vehiculul prevazut cu doua roti, propulsat exclusiv prin forta musculara, cu ajutorul pedalelor sau manivelelor;
25. pista pentru biciclete - subdiviziunea partii carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pista separata de drum, special amenajata, semnalizata si marcata corespunzator, destinata numai circulatiei bicicletelor si mopedelor;

Art. 41
(3) Daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea, precum si mopedele vor fi conduse numai pe pista respectiva.

Art. 51
Autoritatile publice locale, cu autorizatia administratorului drumului public si cu avizul politiei rutiere sau la solicitarea acesteia, sunt obligate sa ia masuri pentru realizarea de amenajari rutiere destinate circulatiei pietonilor, biciclistilor, vehiculelor cu tractiune animala si calmarii traficului, semnalizate corespunzator, în apropierea unitatilor de învatamânt, pietelor, târgurilor, spitalelor, precum si în zonele cu risc sporit de accidente.

Art. 60
(5) Vehiculul oprit sau stationat pe partea carosabila trebuie asezat lânga si în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, daca printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fara atas, mopedele si bicicletele pot fi oprite sau stationate si câte doua, una lânga alta.

Art. 64
(2) Pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducatorul acesteia trebuie sa aiba vârsta de cel putin 14 ani.
(3) Bicicletele si mopedele care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive în stare de functionare.

Art. 67
Regulile privind circulatia pe drumurile publice a mopedelor, bicicletelor, vehiculelor cu tractiune animala, a conducatorilor de coloane militare, cortegii, grupuri organizate, precum si de animale se stabilesc prin regulament.

Art. 68
(1) Pe autostrazi este interzisa circulatia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depasite, fara autorizatie speciala de transport eliberata de administratorul drumului public, conform reglementarilor în vigoare, a vehiculelor cu tractiune animala, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor si mopedelor, a tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari agricole, precum si a vehiculelor care, prin constructie sau din alte cauze, nu pot depasi viteza de 50 km/h.

Art. 91
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:
8. nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor si mopedelor;

Art. 91.4
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a V-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de catre persoane juridice:
20. neîndeplinirea obligatiei, de catre autoritatile publice locale, de a efectua amenajari rutiere destinate circulatiei pietonilor, biciclistilor, vehiculelor cu tractiune animala si calmarii traficului, precum si nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzatoare a acestora;

Art. 113
(1) Autoritatile administratiei publice locale au urmatoarele atributii:
e) iau masuri pentru amenajarea de trotuare si drumuri laterale pentru circulatia pietonilor, vehiculelor cu tractiune animala, a tractoarelor, de piste pentru biciclete, precum si de benzi destinate exclusiv transportului public de persoane pe drumurile pe care le administreaza, cu avizul politiei rutiere;

Rregulament de aplicare al codului rutier

SUBSECTIUNEA 2: Conditiile tehnice minime pe care trebuie sa le îndeplineasca bicicletele, mopedele, vehiculele cu tractiune animala si cele trase sau împinse cu mâna
Art. 14
În circulatia pe drumurile publice bicicleta trebuie sa fie:
a)prevazuta cu dispozitiv de frânare eficace;
b)prevazuta cu un sistem adecvat, functional, de directie;
c)dotata cu sistem de avertizare sonora; se interzic echiparea si folosirea sistemelor de avertizare sonora specifice autovehiculelor;
d)echipata în fata cu lumina de culoare alba sau galbena, iar în spate cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare;
e)echipata cu elemente sau dispozitive care, în miscare, formeaza un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spitele rotilor.
Art. 15
Remorca atasata unei biciclete trebuie sa fie echipata, în partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare rosie, iar daca lumina din spate a bicicletei este obturata de remorca, aceasta trebuie sa fie echipata si cu o lumina de culoare rosie.

Art. 47
(1)Semnalele luminoase sunt lumini albe sau colorate diferit, emise succesiv, continuu sau intermitent, de unul sau mai multe corpuri de iluminat care compun un semafor.
(2)Dupa numarul corpurilor de iluminat, semafoarele sunt:
b)cu doua corpuri de iluminat, pentru pietoni si biciclisti;

Art. 55
Semnalul luminos destinat numai dirijarii circulatiei bicicletelor are în câmpul sau imaginea unei biciclete de culoare rosie, respectiv verde pe fond negru. Aceeasi destinatie o are si semnalul luminos al unui semafor însotit de un panou aditional pe care figureaza o bicicleta.

Art. 76
Marcajele aplicate pe drumurile publice sunt:
c)transversale, care pot fi:
4.de traversare pentru biciclisti;

Art. 81
(4)Marcajul transversal constând din linii discontinue paralele, aplicate perpendicular sau oblic fata de axul drumului, indica locul destinat traversarii partii carosabile de catre biciclisti.

Art. 99
(1)Circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu sunt supuse înmatricularii sau înregistrarii, cu exceptia bicicletelor si a celor trase sau împinse cu mâna, este permisa numai în timpul zilei.

Art. 100
Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, partile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. în cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru mopede, biciclete si celelalte vehicule fara motor, acestea pot fi conduse si pe acostament în sensul de mers, daca circulatia se poate face fara pericol.

Art. 135
Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si în urmatoarele situatii:
g)când efectueaza un viraj spre stânga sau spre dreapta si se intersecteaza cu un biciclist care circula pe o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare;

Art. 141
(6)Nu este permisa stationarea pe partea carosabila, în timpul noptii, a tractoarelor, a remorcilor, a mopedelor, a bicicletelor, a masinilor si utilajelor autopropulsate utilizate în lucrari de constructii, agricole sau forestiere, a vehiculelor cu tractiune animala ori a celor trase sau împinse cu mâna.

Art. 142
Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:
k)pe pistele obligatorii pentru pietoni si/sau biciclisti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
o)pe pistele pentru biciclete;

Art. 160
(1)Bicicletele si mopedele, atunci când circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.
(3)Daca pe directia de deplasare exista o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare, conducatorii vehiculelor prevazute la alin. (1) sunt obligati sa circule numai pe aceasta pista. Se interzice circulatia altor participanti la trafic pe pista pentru biciclete.
(4)Se recomanda ca, în circulatia pe drumurile publice, biciclistul sa poarte casca de protectie omologata.

Art. 161
(1)Se interzice conducatorilor de biciclete sau de mopede:
a)sa circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificatia "Accesul interzis bicicletelor";
b)sa învete sa conduca biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate;
o)sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplaseaza pe bicicleta sau pe moped;

(2)Pe timpul circulatiei pe drumurile publice, conducatorii de biciclete sunt obligati sa aiba asupra lor actul de identitate, iar conducatorii de mopede sunt obligati sa aiba, în plus, certificatul de absolvire a cursurilor de legislatie rutiera si certificatul de înregistrare a vehiculului.

Art. 167
(1)Se interzice pietonilor si persoanelor asimilate acestora:
g)sa circule pe pistele pentru biciclete, amenajate si semnalizate corespunzator.

sursa : www.codul.rutier.tourneo.ro

Imi cer scuze pentru eventualele omisiuni.

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Mier Iul 29, 2009 12:06 am4

biluzze

biluzze

Membru Profesionist
Membru Profesionist
scavitza a scris:Tehnic vorbind, bicicleta e un obiect cu care ma ajut sa ma misc prin propriile mele fortze, ca urmare, cel putin moral, asa cum nu am nevoie de permis ca sa ies pe afara, nu am nevoie de permis nici ca sa merg cu bicicleta, skateboardul, rolele, sania. Si nu ma costa nici un fel de taxa in plus pentru acest transport, decat cele de intretinere ale rolelor, skateboardului, si bicicletei, si ale echipamentului adecvat pentru ele. Ca urmare e moral, ca daca omul se misca cu propriile lui puteri sa nu-i pui taxe pe faptul ca isi misca mana sau piciorul, exista totusi o limita Wink Cool




ai vb tehnic dar ... in fine..problema e ca nu iti interzice nimeni sa te misti atat timp cat nu pasesti in strada... si legislatia e facuta si ea cu un scop...adik sa priceapa toti ce e un sens unic, ce e cedeaza prioritatea, fata de cine si cand, la ce distanta sa stai ....si te mai ajut daca vrei. Cam asta am inteles eu, sper sa nu fi inteles prost, iar cealalta faza cu taxele , ai dreptate, dar chiar s-a pus problema de taxe pt ele?

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Mier Iul 29, 2009 4:26 am5

LiveForCycling

LiveForCycling

Administrator
Administrator
Chiar despre taxe nu am auzit , dar stiu sigur ca era o propunere pentru permis de biciclist ... arata la Protv si nu era 1 aprilie ... cu 3-4 ani in urma .

http://www.constantacyclingteam.tk

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Mier Iul 29, 2009 11:26 am6

biluzze

biluzze

Membru Profesionist
Membru Profesionist
sunt de acord cu permisu de biciclisti, sau cel putin un permis de alta categorie, ca sa justifice faptul ca tu sti ce sunt niste semne de circulatie si cum se circula pe anumite tronsoane. Da la cat isi bat astia capu` in Romania (ca de... stresu face victime cik) , stati linistiti ca nu se misca nimik. Stiti bine ca sunt sportivi mari de performantza cu rezultate bune si foarte bune si se antreneaza in ultimul hal incat dak te duci pe strada si ii zici cuiva cum sta situatia , il bufneste rasu si te felicita si pt bancuri bune:D

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Mier Iul 29, 2009 6:18 pm7

Cristizotti

Cristizotti

Forum Legend
Forum Legend
Asta lipsea sa dau examen pentru permis de bicicleta. Da ca sa fi pieton nu trebuie sa ai permis??? Very Happy Hai domne fi serios...

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Mier Iul 29, 2009 6:32 pm8

biluzze

biluzze

Membru Profesionist
Membru Profesionist
pietonilor li se aduc la cunostinta niste reguli si sunt mai putin de 10. Tu ca biciclist ai mai multe iesiri pe strada de cat un pieton... pietonu se deplaseaza pe trotuar si trece pe zebra (dak e cu semafor doar atunci cand e cu verde) in rest nu mai are nimik..si sunt chestii pe care le invetzi de mic....hai gata nu mai explic nimanui nimik ca atzi inteles gresit sau o luati la caterinca:)

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Dum Aug 09, 2009 3:28 pm9

Scorpionul

Scorpionul

Lord of the Stuff
Lord of the Stuff
Iaca am revenit Very Happy. Este o ideea cu permisul de bicicleta, dar tr sa ramana cel mult la stadiul de permis luat in urma cunoasterii aspectelor elementare privind regulamentul rutier. Cu bicicleta ai dreptul sa circuli ca o masina, in functie de viteza si de situatiile aparute pe carosabil. Ai dreptul sa intri pe banda a doua si sa depaseti de exemplu un autobuz care are 50 la ora, daca tu ai 60.
Ai dreptul sa faci depasiri pe sosea, pe contrasens, poti face ce face o masina, depinde de ce viteza ai. Poti trece printre masini la stop, etc, etc.
Singurul lucru de bun simtz care tr sa-l ai este sa fii responsabil de ceea ce faci, sa vezi tot ce se petrece pe sosea, exact ca un sofer. Iar permisul sa se limiteze la o verificare teoretica a cunostintelor Wink

https://www.facebook.com/groups/189264241714779

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Dum Aug 09, 2009 4:01 pm10

LiveForCycling

LiveForCycling

Administrator
Administrator
OFFTOPIC

Mai traiesti frate , vezi ca vineri vine Leonte cu baietii in Constanta poate mergem sa ii intampinam ... ne oprim la o bere dupa aia ... in locul unde am poposit si data trecuta

http://www.constantacyclingteam.tk

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Vin Apr 30, 2010 8:22 pm11

Marauder

Marauder

Membru Avansat
Membru Avansat
daca ar fi dupa mine as da o lege pentru pietoni sai aiba permis sa iasa din casa ( la cati tampiti gasesti pe strazi e o ideie geniala ) , si a 2a lege ar fi spargerea geamurilor fiecarei masini parcate pe trotuar la mai putin de 1 metru de case. ( asa se va reduce cu 50% numarul masinilor Smile) )

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Sam Mai 01, 2010 5:29 am12

LiveForCycling

LiveForCycling

Administrator
Administrator
Marauder a scris:si a 2a lege ar fi spargerea geamurilor fiecarei masini parcate pe trotuar la mai putin de 1 metru de case. ( asa se va reduce cu 50% numarul masinilor Smile) )

Cred ca o sa ne linseze firmele de asigurari in cazu asta Smile

http://www.constantacyclingteam.tk

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Sam Mai 01, 2010 5:39 pm13

Felipe

Felipe

Forum Legend
Forum Legend
Marauder a scris:daca ar fi dupa mine as da o lege ....
... bine ca nu e dupa tine ... [-O<

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Dum Mai 02, 2010 7:25 pm14

biluzze

biluzze

Membru Profesionist
Membru Profesionist
da-l dreaq de permis ca-l iei si gata, dar ce te faci cand tre sa platesti rovinieta:)) sau sa-ti faci un RCA, a? taxe pe poloarea mediului (ca efortul mare trebuie sustinut si daca tu folosesti tot felul de substante s-ar putea ca atunci cand te pish pe marginea strazii sa creasca un pom care da rosii Smile) ).

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Dum Mai 02, 2010 8:10 pm15

SuperSaint

SuperSaint

Super Member
Super Member
Cea mai mare aberatie din toate timpurile , propun infiintarea unei legi care sa oblige si carutasii sa aibe carnet .

Cerinte legale (legi , codul rutier) Empty Re: Cerinte legale (legi , codul rutier) Dum Mai 02, 2010 8:23 pm16

Felipe

Felipe

Forum Legend
Forum Legend
leka a scris:Prevederi legate de biciclete in Codului Rutier si Regulamentului de aplicare...
Foarte buna selectia prevederilor pentru biciclisti, pana acum nu am vazut acest topic. Ar trebui sa citeasca toata lumea postul de mai sus.
Ignorati aberatiile ulterioare despre care, ce sa mai zic ... nu mai leg de ideile, cel putin nastrusnice, dar in epoca postdecembrista am impresia ca limba romana, e facultativa, se studiaza in wc, la o tigara cu femeia de serviciu :-?.


Continut sponsorizat

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum

 

Forumgratuit.ro | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discuții recente