Frumoasa caterinca, dar un bun motiv de promovare a bicicletei evident
. Legat de beton, e domeniul meu aici, si parerile care le avetzi despre beton m-au cam zgariat pe urechi
.
Ziceti ca "asfaltul e mai bun decat betonul": Gresit, cu G mare !!! ;
"betonul nu se poate turna asa incat sa fie neted ca asfaltul": la fel de Gresit ;
"Betobul folosit la acea pista": e la fel de prost ca cel care a venit cu ideea acestui proiect
"Autostrada de Beton": Este un drum care nu se va construi niciodata dintr-un beton de calitate de top, deoarece:
(-) nu ar mai avea nevoie de asfalt,
(-) interfata de beton s-ar autointretzine singura din cauza bitumului de cauciuc intarit provenit din tocirea rotilor de masina si
(-) calitatea interfetei nu s-ar deteriora semnificativ decat dupa 400-500 de ani;
(-) frecarea rotilor cu interfata de beton este mult mai mica decat cu asfaltul, ducand la o economie de carburant cu circa 15%, la aceeasi viteza de croaziera [efectul de lipire al bitumului asfaltic (polimer petrolier) de cauciucul roti (tot polimer petrolier, deci compatibil) este anulat in cazul betonului]. Avantajul este valabil si pentru bicicleta (mergi mai tare pe beton daca ar fi neted);
(-) coeficientul de dilatare al unui beton de calitate poate fi practic nul (nemaifiind nevoie de sentulete), sau sa aibe un coeficient de dilatare egal cu al terenului de fundatie, si cu al pietrelor continute in structuira lui pentru ranforsare. Acest lucru ar duce la o stare de nemurire a structurii betonului, anulandu-se efectul de macinare al lui din cauza variatiilor de volum.
In consecinta o astfel de autostrada ar baga in faliment orice industrie constructoare de drumuri dupa un anumit timp :-?, sau ea nu ar mai exista decat ca ceva nesemnificativ care sa repare micile defectiuni ce abia daca apar de la o generatie la alta
.
Concret ar fi cam asa:
Fiul: - Nu-i asa tata ca autostrata Bucuresti-Constanta a avut doua fisuri in beton cand erai de varsta mea?
Tata: - Nu-mi mai imi aduc amite taticule, eram mic atunci, dar am auzit ca s-au facut mici corectii la km 60 si la km 173 .
F: - Si cand o sa vad si eu cum se face o reparatie?
T: - Poate cand o sa fii student daca ai noroc. Autostrada asta e cea mai proasta, se fisureaza o data la 30 de ani.
"Exista acum tehnologii in materie care sa ne permita asta, dar cine sa te auda ?!": asa imi zicea un mare profesor de la sectie de la noi, din facultate