Traseu cicloturistic Constanta-Tulcea. Durata 2 zile. Popas peste noapte: La Doi Iepurasi.Ziua IPlecare sa zicem de la Statuia lui Vasile Parvan la Miga. Astfel primul obiectiv cicloturistic este "COMPLEXUL ARHEOLOGIC ÎN AER LIBER (RUINELE CETĂŢII TOMIS)", cu intrarea principala in cetatea Tomis.
La Miga, lasam in staga "Muzeul judetean de Arta plastica Constanta", aflat pe bd-ul. Tomis (sau il vizitam
).
Trecem pe langa Zorile, unde se afla "Mormantul Pictat" (langa fosta pizzerie Colonadele).
Ne continuam traseul pe Bulevardul Mamaia, unde nu mai avem nici o atractie turistica imediata pana la Delfinariu (muzeu judetean), unde se gasesc de asemenea PLANETARIUL, OBSERVATORUL ASTRONOMIC, STAŢIA SOLARĂ si o microrezervatie de animale si pasari.
Trecem apoi prin Mamaia (statiune sezoniera de litoral si climaterica) - Sat vacanta, Aqua Magic, Cazinoul din Mamaia, si ajungem la Hanul Piratilor (posibil popas pentru recuparare culinara).
Continuam cu Tabatra de copii Navodari, si orasul Navodari (statiune sezoniera de litoral si climaterica), trecem pe langa Rafinaria Petrochimica Midia si mai incolo Lacul Corbu (importanta atractie pentru pescuitul sportiv). De asemenea avem si nou amenajata plaja Corbu, cu lungime de circa 2 Km care se afla la 2-3 km de drumul principal, accesibila pe un drum de beton si de pamant.
Urmeaza pe rand satul Corbu si satul Sacele, aflate geografic pe Prispa Hamangia. La circa 4 km de Sacele ajungem in dreptul drumui asfaltat ce duce inca 7 km catre cetatea Histria (cetate constrita de grecii eoni); unde te poti oferi ca voluntar la sapaturile sitului arheologic din locatie. Posibil loc de popas peste noapte (campare) si recuperare culinara la carciuma de acolo.
Periplul nostru se continua cu satele Istria, Sinoe (de unde putem vedea si lacul lagunar cu acelasi nume), Mihai Viteazul, revenim pe DN 22, apoi Baia, intersectia Doua Cantoane, si in sfarsit, popasul Doi Iepurasi, aflat in padurea Babadag. Ajunsi acolo, primul lucru la care ne gandim e o baie buna, o recuperare culinara si o cazare cu un pretz decent la cabanele de lemn (in aceasta ordine).
Ziua IIInainte de plecare se poate vizita microrezervatia de animale si pasari amenajata la Doi Iepurasi, dupa care ne indreptam spre Babadag. Tot aici se gaseste si rezervatia naturala Padurea Babadag-Codru ce contine numeroase specii de orhidee amenintate cu disparitia.
In Babadag avem ca principale puncte turistice:
-Muzeul de arta orientala din Casa Panagia (sediul fostului seminar musulman).
-Langa Casa Panaghia avem si Geamia turceasca si mormantul lui Ali-Gazi-Pasa.
-Cismeaua Kalaigi-Babadag situata in centrul orasului, in curtea geamiei de mai sus.
-Mormantul lui Baba-Sari-Saltic pe str. Macin.
Contunuam drumul pe ruta judeteana 223A spre satul Enisala, iar in stanga putem vedea lacul Babagag care face parte din complexul lagunar Razim-Sinoe. Ajunsi in sat, putem vizita Gospodaria Taraneasca din centru, prototip al gospodariei Dobrogene.
Dupa alti 2 km spre Est, ajungem la cetatea medievala Enisala, sec. XIV-lea, fortificatie constrita pe un deal calcaros pentru a supraveghea traficul naval de catre negustorii genovezi care detineau monopolul comercial la Marea Meagra.
Revenim in sat si o luam pe ruta judeteana 222 prin satele Sarichioi-Sabangia-Agighiol si, in final Tulcea.
Intre Sabangia si Agighiol lasam in dreapta lacul Agighiol (lac amar).
Localitatea Agighiol este cunoscuta in lumea intreaga ca un important punct fosilifer triasic. Punctul fosilifer de la Agighiol situat in Dealul Pietrosu, se desfasoara pe o suprafata de 3 hectare. Tot aici avem si mormantul tumular, unde s-a descoperit un tezaur de piese de podoaba reprezentative pentru arta geto-scythica.
Apropiindu-ne de Tulcea, putem admira culturile viticole specifice de pe Dealurile Tulcei. Ajunsi in Tulcea nu mai conteaza, ca are grija Sorin (alias Dj Galagie) de noi
Avem si o harta sumara pentru cei care nu au idee cum arata acest traseu (marcat cu albastru). Traseul marcat cu mov e un traseu pentru cei pasionati de MTB Marathon.
Bicicleta recomandata: Trekking, Mtb semislick, ciclocross.
Pfuuu ... greu traseu